Det är jobbigt att jobba, speciellt med bara ena hjärnhalvan

Jag kämpar på med cykeln... och i förrgår åt jag alldeles för mycket glass, så det faktum att jag cyklat fram och tillbaks till jobbet hela veckan blev nog +/- 0... Men det var det värt. Åt upp det som var kvar i min Ben & Jerry-burk med strawberry cheescake-smak. Och sen bjöd vännens pappa på pizza. Var mätt till middag dagen efter! =)

Idag blev det helg. Så skönt! Det är så tugnt att kliva upp klockan 5 och man kan nog aldrig vänja sig! Men nästa vecka går jag natt. Det är grymt härligt att gå och sova när alla andra kommer döende till jobbet ; ) I morse i bilen på väg upp på berget och arbetsplatsen pratade jag och Kollega om att gå upp så tidigt varje morgon. Kollega sa "varje gång man måste kliva upp så här tidigt dör en bit av en själv och man kan aldrig få tillbaks den. När man sitter där på sängkanten är det som om man nyss vaknat upp från en avancerad hjärnoperation och en doktor förklarar "Nu har i tagit ut din vänstra hjärnhalva* och lagt den i formalin** " och man spenderar den närmsta tiden med att lära sig gå, prata och tänka igen"... Precis så är det! Fast å andra sidan är det faktiskt jobbigt att jobba natt också, vara vaken när man egentligen ska sova och sova när man egentligen ska vara vaken. Det ska inte vara lätt att jobba, det är därför det heter jobb!



* Hjärnbarken är uppdelad i två halvor - förenade med hjärnbalken (corpus callosum) - och faktum är att den ena halvan är omedveten om vad den andra halvan gör. Den vänstra hjärnhalvan kontrollerar den högra kroppshalvan, språk, och logiska aktiviteter - sådant som händer i en viss ordningsföljd. Den högra hjärnhalvan kontrollerar kroppens vänstra sida samt rumsliga, simultana skeenden och konstnärliga aktiviteter. Delar av den vänstra halvans bark tycks vara anpassade att arbeta i sekvenser. Detta har betydelse för vår förmåga att tala, följa med i debatter etc. Resten av hjärnan utför parallella handlingar, vilket är grunden för vår spatiala förmåga och vår intuition.


** Formaldehyd (CH2O), metanal, är en färglös gas (kokpunkt -19.3 °C) med stickande lukt. Formaldehyd löst i vatten kallas formalin. Formaldehyd används industriellt bland annat vid framställning av flera olika typer av plaster (till exempel bakelit) och som desinfektionsmedel. Formaldehyd är giftig vid inandning, hudkontakt och förtäring samt allergi- och cancerframkallande enligt kemikalieinspektionen.

Formaldehyd framställs med det så kallade FORMOX förfarandet genom att metanol vid ca. 400°C i närvaro av järnoxid och molybden och/eller vanadin reagerar med syre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0