Mina problem vs Europas problem

Jag vill tatuera mig. Igen. Vill vill vill. Nu har jag (äntligen) fått tag i numret till tatuererskan (man kan visst också skriva så) och tänkte ringa nästa vecka. Problemet är bara motivet. Någon som vill rita åt mig? Nej, jag tänker inte göra det själv, har försökt men får inte ner det jag vill på pappret.

Ja tänka sig, klockan är 7 på morgonen. Jag sitter och funderar på min kommande tatuering. Och ute i världen regnar galenskaperna. England har ett nytt lagförslag som ska tvinga nätoperatörer att stänga av fildelare utan rättslig prövning. Tjeckien får göra avsteg från punkterna om mänskliga rättigheter i Lissabonfördraget. Det var det sista landet som ännu inte godkänt fördraget, nu ska den genomföras. Ny grundlag, bara sådär. Utan folkomröstning. Sverigedemokraterna marscherar framåt och är på god väg in i riksdagen. Världen är allt bra skruvad.

Galilei

15 februari 1564 föddes i Pisa en pojke vars upptäckter skulle revulotionera sättet att tänka på om jorden, rymden och naturlagar. Hans namn var Galileo Galilei och han växte upp med ett starkt intresse för mekanik och matematik. Galileo var övertygad om att man genom expriment kunde pröva verkligheten och ansåg  att naturens lagar inte alls var så komplicerade, till skillnad från den katolska kyrkan och andra då levande naturvetare. Han ansåg också att om man kunde bevisa en teori var alla andra teorier felaktiga, ett påstående den katolska kyrkan inte alls tyckte om. Under sin levnadstid gjorde han många upptäckter och påståenden som blev erkända först långt efter hans död. Några exempel är: en regel för pendlars rörelse, att alla fallsträckor är proportionella med tiden i kvadrat, att den fallande kroppens massa inte har någon betydelse för fallhastigheten (istället spelar luftmotstånd, lutning etc in), han upptäckte berg och kratrar på månen, Saturnus ringar, och fyra månar som kretsade kring Jupiter. Galileo skrev också en bok som bland annat tog upp hans teori om att det är jorden som kretsar kring solen och inte tvärtom. Det senaste fick den katolska kyrkan att gå i taket, de ansåg att jorden var rymdens centrum och att allt kretsade kring den. Man ville tysta Galileo, men påven kände sig snäll just den dagen straffet utdelades och gav honom livstid husarrest istället för dödsstraff. Den 8 januari 1642 dog Galileo, omedveten om vikten av hans upptäckter. Först 1992 beklagade katolska kyrkan domen mot honom och 358 år efter hans död, 2000, upphävdes den.

Tänk vad kyrkan har gjort för att hämma utvecklingen

Nytt inlägg

Uppdatering är på gång. Ska bara få ordning på alla armar och ben och tankar och funderingar och uträtta allt som ska uträttas. Det är mycket just nu. Längtar till torsdag. Vill bli äldre och visare. Kanske allt löser sig själv då? Ja, hoppas kan man ju alltid. Tyvärr har jag blivit för gammal och vis för att tro på det.

RSS 2.0