FästingFAQ

Long time, no see. Har varit på semester i södra sverige och således helt utan uppkoppling (förutom på telefonen, men har ju haft semester och vilat upp mig). Detta besök föranleder dagens inlägg. Här uppe i norr är många, pga okunskap, hejdlöst rädda för fästingar. Tänkte därför berätta för er hur det är, egentligen, med dessa små parasiter.

Fästingar kan, likt utomjordningar, beema sig över från ett värddjur till ett annat:
Nej, det kan dom inte! När dom satt sig fast sitter dom kvar tills dom är mätta och belåtna eler tills dom blir bortplockade med våld.

Fästingar kan flyga långa sträckor om dom får syn på en människa:
Nej, detta kan dom inte heller göra. Däremot hoppa en liten bit om man passerar stället de sitter på och väntar på ett varmblodigt däggdjur att ha som värd. De sitter gärna längst ut på ett högt gräststrå och avvaktar tills lämpligt offer passerar förbi. Gärna nära, för då är det ju enkelt att hoppa på skjutsen så att säga

Fästingar är onda varelser skapta för att sprida död och olycka:
Nej, fästingar är parasiter, och har sålunda inga känslor, de har helt enkelt bara överlevnadsinstinkt. Varför dom finns vet jag däremot inte.

Man kan bli smittad av otäcka sjukdomar av fästingar:
Ja det kan man. Detta är däremot inte särskilt vanligt. Man bör dock vara uppmärksam på symptom en tid efter man blivit fästingbiten.

Det räcker med att man ser en fästing för att man ska bli smittad av den:
Nej, det rcäker inte. För det första måste fästingen vara bärare av ett för människor smittsamt virus, för det andra måste fästingen bita sig fast och börjar suga blod för att det ska finnas en risk att bli smittad av t.ex Borrelia eller TBE.

När man tar bort en fästing ska man se till att huvudet följer med:
Nja, det är egentligen inte ett huvud dom biter sig fast med. Det är en krafitgt utvecklad snabel med gaddar. Man bör dock se till att snabeln följer med när man tar bort en fästing, om inte hela fästingen följer med när man försöker ta bort den ska man håla såret rent med t.ex klorhexidin eller jodopax, detta för att minska risk för ev. sårinfektion. Det lättaste sättet att ta bort fästingar på är att ta tag så nära "huvudet" som möjligt och sedan dra rakt ut, snurra eller vrid inte på den. En pincett eller fästingborttagare är bra hjälpmedel.

Man kan räkna med att dö om man blir biten av en fästing:
Nej, det stämmer inte. Man löper en viss risk att bli smittad av en (utan behandling) potentiellt dödlig sjukdom.

Fästingar kan inte dö:
Jo, det kan dom. Dom har, likt alla andra varelser på jorden, en livscykel. För fästingar består den cykeln av tre stadier, och varje stadie kräver ett nytt värddjur. I det tredje och sista stadiet lägger de ägg och skapar nya små fästingbebisar. I de första stadiet lever fästingen på mindre djur, t.ex fåglar eller t.o.m grodor. Det är i det tredje stadiet de använder större däggdjur (t.ex. människor eller hundar) som värd.

Man bör kunna kräva fästingen på hyra eftersom den har en som värd och därmed hyr bostad under en period:
Rimligtvis, räkna dock inte med att få betalt eftersom de flesta fästingar har väldigt låg inkomst och gärna smiter från räkningar. Så se istället till att vräka dem så fort som mäjligt istället.

Kontenta: fästingar är inte monstruösa utomjordingar med enda vilja att utrota mänskligheten. De är små parasiter med enda instinkt att överleva för att kunna fortplanta sig. De är med andra ord ganska lika människor, förutom att människor är mycket farligare.








Inser plötsligt mängden stav- och grammatikfel i detta inlägg. Istället för att korrigera dessa fel bortförklarar jag det hela med att klockan var alldeles för tidigt för att lyckas med något överhuvudtaget. Borde vara olagligt att använda tangentbord när man klivit upp mitt i natten!

Kommentarer
Postat av: Rajlo

Men visst dör dom av en burk radar?! ;)

2009-08-06 @ 14:11:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0