Dags för kvotering?

I DN kan man läsa följande
"Företag tjänar ekonomiskt på att rekrytera fler kvinnor till styrelserna. De börsbolag som har flest kvinnliga styrelseledamöter är mer lönsamma än företag som saknar kvinnor i styrelserna. Också på sikt ökar företag med kvinnor i styrelsen sin lönsamhet mer än företag med helmanliga styrelser. I studien var skillnaderna i lönsamhet så stor som 93 procent. Men även generellt är det statistiskt säkerställt att det finns en skillnad... ...Den svenska befolkningen består till drygt 50 procent av kvinnor. I svenska börsbolags styrelser fanns det en kvinna på mindre än var femte styrelseplats (18 procent) under 2006."

Trots att forskning visar att företag gör ekonomiska vinster på att ha kvinnor i styrelser så minskar helt plötsligt andelen kvinnor på sådana poster, enligt E24. Förra året var det 21,5% kvinnor, i år 21%. Varför? Jo, för att vår underbara regering helt tagit bort det tidigare hotet om kvotering om företagen inte gör tillräckligt mycket för att få sina styrelser jämnställda. De anser att företagen själva vet att ta det ansvaret. Tydligen har de haft fel, för företagen passar genast på att minska antalet kvinnor. Och detta kan ju ha med att göra att posterna ivalberedningarna i svenska börsbolag till absolut största del består av män*. Där är siffran 14% kvinnor. Hela 17 av de största börsbolagenhar inte en enda kvinna i sin valberedning. Det är företag som t.ex. ABB, Swedbank, Alfa Laval och SSAB. Då kan man ju tycka att kvotering kanske faktiskt behövs, eftersom dessa maktgalna gubbar inte är "beredda att lämna ifrån sig" makten till några kvinnor. Men icke! Vår jämnställdhetsminister Nyamko Sabuni anser inte att det är rätt väg att gå. Felet är att för få kvinnor tar sig in i de nätverk där man får chansen till dessa uppdrag; det är alltså kvinnors eget fel att vi inte får lika många styrelseuppdrag som män. Kiss my hot ass! Usch vilket dravel! En av anledningarna som företagen har till att inte ha så många kvinnor i sina styrelser är att det tydligen är svårt att hitta kompetenta kvinnor. Hur fan är det möjligt? Hela jorden är fylld av kompetenta ledare, som råkar vara kvinnor. Det är inget argument, det är en undanflykt! Det man är rädd för är att kvinnor ska splittra arbetet och göra beslutsfattandet (för kvinnor i grupp kan ju som bekant inte hålla sams).
Nu har jag lyckats jaga upp mig riktigt ordentligt. Skulle kunna bli ganska många rader med fula ord, men det är inte så roligt att läsa.

Avslutar med en fråga: Jag läste idag om världens 10 mäktigaste. Gissa hur många av dem som var kvinnor? Först med rätt svar vinner ett fint pris.


*Källa: Dagens Industri 6 november 2009

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0