Eeee...?

E-nummer, det är läskiga grejer det! Har sedan en tid undvikit E620-E640 eftersom de är glutamater. Glutamater kallas också smakförstärkare och är precis vad de låter som, något som förstärker smaken. På grund av att de ursprungliga smakerna är så uppblandade att de inte längre smaker. Glutamater kan ge upphov till kraftig migrän, koncentrationsstörningar, Alzheimers och yrsel. Läskigt.

Idag har jag upptäckt fler läskigheter. De kallas AZO-ämnen, och är färgämnen som används i framförallt godis. De har tidigare varit förbjudna i Sverige eftersom de kan ge upphov till kraftiga allergiska reaktioner hos människor som är överkänsliga mot dem, men tilläts igen p.g.a. EU. Nu har en ny studie visat på att AZO-ämnen gör barn hyperaktiva och orsakar koncentrationssvårigheter.  De ska ändå inte förbjudas i godis, utan kunna användas om tillverkaren skriver ut en varningstext på påsen. Ungefär som varningtexterna på cigaretter ni vet.

Har också hittat ett ämne vid namn E927b, eller karbamid som det ofta står på innehållsförteckningen. Just E927b väckte lite extra mycket uppmärksamhet hos mig. Det är nämligen urea. Urea används inom biokemin som ett denatueringsmedel. Och inom flygindustrin används det för att avisa flygplan och landningsbanor. Det har ett högt pH och orsakar stora skador på miljön (bl.a. övergödda sjöar). Och det används i tuggummin och glass.

Mmmums!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0