But what about the children?

Haiti har, som alla vid det här laget vet, drabbats av en fruktansvärd katastrof. En jordbävning som mätte 7,0 på richterskalan. Minst 50 000 har dött och ca 3 miljoner människor har blivit hemlösa. Det är en situation som inte går att föreställa sig, som ingen borde vara tvungen att uppleva, men som tyvärr är så reell den kan bli. Det saknas rent vatten, mat, sjukhus och sjukvårdsmaterial. Hjälpen är på väg, en liten del har redan anlänt. Mycket mer behövs, och kommer att behövas länge framöver. Mitt i allt detta finns barn. Döda barn som hittats, döda barn som inte hittats, levande barn hittats och levande barn som inte hittats. Hur många barn har blivit föräldralösa? Hur många föräldrar kommer inte att återse sina barn? Det går omkring ensamma barn på gatorna, som sover utonhus bland lik, som inte har någon att söka trygghet hos och som inte får tag på mat eller vatten. De kommer för alltid att få leva med minnena av den här katastrofen, och utan hjälp kommer de som överlever aldrig klara av att leva ett normalt liv i framtiden. De löper stor risk att bli utsatta för människosmuggling, slaveri, sexuellt utnyttjande och trafficking om ingen kommer till deras hjälp, snart. Men så finns det även solskenshistorier, vackra berättelser om barn som återser sina föräldrar, om barn som får hjälp.

Den här bilden är ett exempel på en sådan, det är Redjeson Hausteen Claude, 2 år gammal, som räddats och återser sin mor efter två dygn under rasmassorna.
(Bilderna är lånade från Aftonbladet och fotad av Gerald Herbert, AP.
Klicka här för att komma till artikeln.)

Blicken i hans ögon säger allt. Och jag önskar mer än allt annat att alla barn på Haiti skulle få ha samma blick. Detta är tyvärr långt ifrån möjligt. Många, många barn kommer aldrig att se sina föräldrar eller syskon igen. De kommer för alltid att få leva ensamma, utan de allra viktigaste personerna i deras liv.

Det är alla dessa ensamma barn jag vill hjälpa, det är alla dessa barn som återförenas med sina kära jag vill hjälpa. Jag vill göra vad jag kan för att se till att de inte kommer sakna mat, vatten, skola, leksaker och en trygg miljö att växa upp i. Jag har valt att skänka pengar till Rädda Barnens aktion i Haiti. Enkelt med bara ett sms. Deras omedelbara insatser består i att dela ut familjepaket med filtar, myggnät och behållare för vatten och hygienpaket med tvål, handdukar och tandborstar. Så fort temporära bostäder har ordnats kommer Rädda Barnen att sätta upp barnvänliga platser, dit barn kan komma och bara vara barn tillsammans med andra barn, men även ha möjlighet att prata med trygga vuxna. Amerikanska Rädda barnen är redan på plats. Vad gör du?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0