Mellandagsrea

Efter jobbet igår åkte jag till Elgiganten för att titta på en tv. Har ju faktiskt inte en enda. Inte för att jag just nu har någonstans att ens ha tv:n, men det ändras förhoppningsvis inom en mycket snar framtid. Tyvärr hade jag ju varit på jobbet hela dagen och därmed missat inledningen på rean, de hade haft två stycken 50" LG för 9000/styck. Det hade ju varit grejer det. Men, inte grät jag för det, fick en snygg LG 42" för 8000 istället, riktigt bra verkar den vara. Och så här dagen efter inser jag vilken galenskap det hade varit att köpa en 50"-tv. Tänk om min blivande lägenhet inte har plats för den! Jobbigt det hade blivit då =) Passade också på att köpa en dvd-spelare, för blyga 299 kronor. Den var nedsatt från 799! Ett riktigt kap med andra ord. Vad tv:n kostat från början är jag inte helt säker på, men den var ju iaf billigare än om jag köpt den före jul. Så nu äger jag en 42" flatscreen och en dvd-spelare med hdmi-anslutning. Mycket trevligt.

Finns med facit i hand fördelar med att sätta nytt bo runt jul, och de stavas MELLANDAGSREA!Och så här kommer det se ut hemma hos mig:


  
TomteTindra önskar er en god jul


♥·♥·♥

God jul

Jag önskar alla mina fantastiska vänner och underbara familj en varm och god jul! Början på min dag spenderas på jobbet, sedan blir det ombyte till julstassen och iväg till B&L för att fira jul. Hela (ena) familjen är samlad i år! Alla 4 syskon ska fira julafton tillsammans, och jag längtar som få tills i eftermiddag.


Och god jul till dig!Jul, jul, konsumerande jul

Årets julhandel bedöms (återigen) slå rekord. Vi ska i Sverige denna jul handla för omkring 61,3 miljarder kronor. Det blir ett genomsnitt på ungefär 6800 kronor/person- låter kanske inte alltför farligt. Men då ska man ta i beräkning sådana som mig (och många jag känner). Jag har i år spenderat exakt 273 kronor på julhandel. Och det kommer inte bli en krona till. Jag tror inte att lösningen på allas problem är att köpa julklappar för tusentals kronor och mat i totalt överflöd. Vad händer med alla dessa julklappar och julmat? Många julklappar blir bortglömda efter en vecka, och står sedan någonstans och samlar damm tills de hamnar på soptippen. Varje år slängs 100 000 ton(!) ätbar mat, hur stor del julmaten står för är svårt att hitta statistik på. Men i alla fall jag tror att vi under/efter jul slänger betydligt mer mat än annars. Julen står numera för överflöd. Överflöd av allt. Se bara på alla hus som smyckas med belysning. Bara i Sundsvalls stadsdel Stenstan kostar julbelysningen 31,000 kronor under december månad och i  sörmland kostar julbelysningen (privat och kommunalt) 4,4 miljoner kronor/jul. 4,4 miljoner kronor energi helt i onödan!

Nej, jag är ingen julhatare. Jag är bara emot detta enorma slöseri med pengar, resurser, energi och miljö som pågår under december månad. Varför måste man äta tills man spricker? Det är varken nyttigt eller miljövänligt. Varför måste man få julklappar för tusentals kronor varje år? Det är ändå ofta saker man inte behöver. Varför måste varje hus i landet smyckas med drivor av belysning? Visst det är fint, men vilken funktion fyller det? För mig handlar julen om lugn och ro, att få umgås med min familj, mina vänner. Mysa med en kopp glögg. Inte att stressa för att hinna pynta varje hörn, handla mat och julklappar tills pengarna är slut, slåss om skinka, baka så mycket kakor att det skulle mätta ett mindre, svältande land under en månads tid. Tänk om hälften av de pengar vi spenderar på julhandel hade skänkts till biståndsorganisationer och föreningar istället? Eller om hälften av pengarna spenderats på våra kommuner och landsting istället? Så att 1 skola i månaden inte behövts läggas ner i norrbotten, och man inte behövde vänta flera timmar på vård om man blir akut sjuk. Så våra gamla slapp sitta i sin egen avföring för att personalen är underbemannad. Det hade varit jul för mig. Hela året.

enlighten me

I opened my eyes, and suddenly there was a bright light.

Tycker om

dig

Photosession

Har fotograferat en vän idag, det är så jäkla roligt, hade lätt kunnat leva som fotograf. Lägger väl antagligen upp en av hennes bilder här lite senare i veckan (förutsatt att jag orkar gå upp i tid, jobbar em) så jag får visa vilken splendid fotograf jag är och vilken superhet modell hon är! Vi hade flera roliga timmar, och vi svettades som grisar båda två. Det blir så när man står i skenet av en miljard lampor = flera 100w! Efteråt luktade vi som att vi inte duschat på minst en vecka. Vem har sagt att modellvärlden är glamoruös? Senare ikväll ska jag börja det digra arbetet med att gå igenom bilderna, ca 260 stycken. Men först; middag. Var sak har sin tid.

Dags för kvotering?

I DN kan man läsa följande
"Företag tjänar ekonomiskt på att rekrytera fler kvinnor till styrelserna. De börsbolag som har flest kvinnliga styrelseledamöter är mer lönsamma än företag som saknar kvinnor i styrelserna. Också på sikt ökar företag med kvinnor i styrelsen sin lönsamhet mer än företag med helmanliga styrelser. I studien var skillnaderna i lönsamhet så stor som 93 procent. Men även generellt är det statistiskt säkerställt att det finns en skillnad... ...Den svenska befolkningen består till drygt 50 procent av kvinnor. I svenska börsbolags styrelser fanns det en kvinna på mindre än var femte styrelseplats (18 procent) under 2006."

Trots att forskning visar att företag gör ekonomiska vinster på att ha kvinnor i styrelser så minskar helt plötsligt andelen kvinnor på sådana poster, enligt E24. Förra året var det 21,5% kvinnor, i år 21%. Varför? Jo, för att vår underbara regering helt tagit bort det tidigare hotet om kvotering om företagen inte gör tillräckligt mycket för att få sina styrelser jämnställda. De anser att företagen själva vet att ta det ansvaret. Tydligen har de haft fel, för företagen passar genast på att minska antalet kvinnor. Och detta kan ju ha med att göra att posterna ivalberedningarna i svenska börsbolag till absolut största del består av män*. Där är siffran 14% kvinnor. Hela 17 av de största börsbolagenhar inte en enda kvinna i sin valberedning. Det är företag som t.ex. ABB, Swedbank, Alfa Laval och SSAB. Då kan man ju tycka att kvotering kanske faktiskt behövs, eftersom dessa maktgalna gubbar inte är "beredda att lämna ifrån sig" makten till några kvinnor. Men icke! Vår jämnställdhetsminister Nyamko Sabuni anser inte att det är rätt väg att gå. Felet är att för få kvinnor tar sig in i de nätverk där man får chansen till dessa uppdrag; det är alltså kvinnors eget fel att vi inte får lika många styrelseuppdrag som män. Kiss my hot ass! Usch vilket dravel! En av anledningarna som företagen har till att inte ha så många kvinnor i sina styrelser är att det tydligen är svårt att hitta kompetenta kvinnor. Hur fan är det möjligt? Hela jorden är fylld av kompetenta ledare, som råkar vara kvinnor. Det är inget argument, det är en undanflykt! Det man är rädd för är att kvinnor ska splittra arbetet och göra beslutsfattandet (för kvinnor i grupp kan ju som bekant inte hålla sams).
Nu har jag lyckats jaga upp mig riktigt ordentligt. Skulle kunna bli ganska många rader med fula ord, men det är inte så roligt att läsa.

Avslutar med en fråga: Jag läste idag om världens 10 mäktigaste. Gissa hur många av dem som var kvinnor? Först med rätt svar vinner ett fint pris.


*Källa: Dagens Industri 6 november 2009

Turig otursdag

Uschiamej, vilken konstig dag, fylld av både tur i oturen. Min telefon har än en gång råkat ut för en olycka (nej, jag har inte skrivit om den första olyckan, och nej jag kommer inte att skriva om den här heller). Men den har numera en lite mer intressant (touch)display. När den lyser är det en fin vit rand som går rakt över, och när den är släckt har jag norrsken i telefonen. Vackert. Men den fungerar i varje fall, vilket jag var högst tveksam till att den skulle göra. Skulle nog egentligen behöva en telefon för "de som lever ett aktivt liv" som det så fint heter i reklam och broschyrer. Jag vet dock att det betyder en telefon för "de som är galet klantiga". Synd bara att vatten- och stöttåliga telefoner är så fruktansvärt fula. Nä, det blir nog en alldeles vanlig telefon, men med drulleförsäkring! Och oj, oj som försäkringsbolaget kommer ångra sig när jag fått teckna den!

Inte nog med detta, idag skulle internet kopplas ner på jobbet för underhållsjobb. Kul att sitta här, utan mobiltäckning och utan internet. Ingen kontakt med omvärlden överhuvudtaget. Tur som jag hade så blev det bara 1 timme utan internet, och under den tiden stickade jag på min mössa. Hade egentligen tänkt sticka vantar, men på stickorna satt en påbörjad mössa (som jag glömt bort), så det är nog lika att göra klart den först.

RSS 2.0